Być może ta nastawnia za długa, jak coś to zmniejsze bo to mój model. Co do peronów to model Rotaxa, ale nie mozna go winić bo dopasował model do torowiska, któe mu wysłałem. Trasa jest półfikcyjna, o czym pisałem, układ torowy KK odbiega nieco od rzeczywistości głównie ze względu na ilość obiektów. Jednak poziom rrealizmu jest bardzo duży, tory układałem z tych zdjęć z nastawni, które pokazałeś wyżej. Wiem Misiel, ze ty byś chciał wszystko idealnie Ale spróbuje to poprawić tyle na ile się da. Kędzierzyn jest wymagający, na dzień dzisiejszy będzie bez druta trakcyjnego, bo jego wstawienie drastycznie podniesie ilość obiektów na tiles. Samych torów, słupów i sygnalizacji miałem ponad 900 obiektów. Nie używam toru dynamicznego bo w przyszłości moze chciałbym trase łączyć z jakimiś innymi. Odwzorowanie układu trackami, jest trudne i czasem mimo wielkich starań są i będa odchyły od realizmu.Nie będę pisać, ze trasa jest realna i odpierać zarzuty co raz, że nie jest, jak to niektórzy robią.
misiel [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2008, 21:41
Przemku ja wcale się nie czepiam. Wiem jak czasochłonne i jak trudne jest wykonanie torowiska itp. żeby było to podobne do realu ;-) , ale tan nastawnia to jednak za długa. A Kędzierzyn i tak będzie super. Mam nadzieję, że z tymi semaforami już sobie poradziłeś. Jak coś jeszcze to wal śmiało na GG.
Spotkałem się z dziwnym dla mnie problemem. Po wstawieniu słupków hektometrowych dla linii okazuje się, że brakuje 4 km. Trasa wytyczona jest dokładnie według tego co pokazuje RGE. Słyszałem wcześniej od jednego z forumowiczów (przypadek Maestro), ze teren dla jego trasy w RGE nie pokrywa się w ogóle z rzeczywistymi współrzędnymi geometrycznymi. Czy może być tak, że w RGE "zgubiono" gdzieś te 4 km? Jeśli teraz dodałbym 2 tilesy i dobudował odcinek 4 km to stacja końcowa wyjdzie mi w niewłaściwych współrzędnych geograficznych. Mam dylemat.
No i miodzio, jeszcze jakaś misja historyczna, że przyjeżdzamy do Kędzieżyna pospiesznym "Śnieżka" z EP07, podmieniamy loka na spalinówkę i jedziemy dalej do Nysy. I będzie Mega miodzio !!!!
Kończę ustawiać sygnalizacje i otoczenie w KK, potem jakieś poprawki całości na pewno, kilka modeli 3d, tex nocne i ewentualnie zimowe. Oprawa graficzna jakaś i finito. No i testy. Jak utrzymam tempo to na kwiecień/maj powinna być.
Miała być na zimę, potem na marzec, teraz na maj...
ALE TO DOBRZE ! To świadczy o tym, z jaką dokładnością robisz tą trasę, i podziwiam cię za to. Nie lubię fuszerki, ale widzę, że tu tworzy się projekt na skalę światową. Jeszcze raz podziwiam cię za dokładność. Gratulacje. :mrgreen:
Możesz sobie treść ostatniego postu strzałką zastąpić.....
Z uwagi na :
- zaawansowanie projektu (a co za tym idzie z ew. czasochłonnym "odbudowaniem" paru rzeczy, dużo sam też do niej dorobiłeś - a to się liczy)
- rekomendacje (nie pytaj...)
- to, że jako jeden z niewielu prawie dobrze piszesz mój nick ( 8-) )
niniejszym zgoda zostaje udzielona.
Oczywiście na to, co zostało dotychczas pobrane i użyte.
ps. zachowaj sobie ten fragment forum - żeby potem czegoś ci "nie przykleili".
Ano tak, czerwona linia na planie na odcinku pomiędzy Dytmarowem, a Racławicami to granica państwa, wzdłuż której przebiega linia kolejowa. Stoją tam właśnie takie tablice jak na screenie.
Marcin_Dolecki [Usunięty]
Wysłany: 18-03-2008, 06:02
Przemek 86 napisał/a:
Ano tak, czerwona linia na planie na odcinku pomiędzy Dytmarowem, a Racławicami to granica państwa, wzdłuż której przebiega linia kolejowa. Stoją tam właśnie takie tablice jak na screenie.
Aha, OK, rozumiem. Już myślałem, że może pokusiłeś się o puszczenie kawałka trasy do Czech
A może mnie pokusi kiedyś. Wszedłem w kontakt z Josefem Harkabusem z Bruntalu. Josef robi trasę Opava Olomuniec, a z Krnova chciałby zrobić trasę do Jesenika właśnie przez Głuchołazy. Prace mają potrwać do końca 2008r. Jeśli wszystko poszło by z planem mógłbym poprowadzić linię z Nowego Świętowa do Głuchołaz, lub nawet połączyć ją z Josefem. Sezonowo z Opola do Jesenika kursuje jedna para pociągów przez Nysę i Głuchołazy.
W Głuchołazach i tak loka wymieniają. I tak raczej zostanie. Czyli jednym zadaniem się i tak tego nie zrobi.
Nie ma co na siłę tego łączyć - bo np. z sygnalizacją mogą być problemy. No i zgodność torów, itp....
Ważniejsze byłoby to, żeby u Ciebie i u niego Głuchołazy były "jednakowe".
Gdyby się zgodził mi "pożyczyć" Głuchołazy to wtedy można dociągnąć tam linie i robić zadania łączone. Moje kończy się w Głuchołazach, a dalej można sobie pojechać na trasie Josefa. Głuchołazy, jak na takie małe miasteczko są ciekawe, oprócz przejścia granicznego, po polskiej stronie to aż 3 stacje, a na końcu obrotnica, ponieważ linia rozdwaja się i jedna odnoga idzie do Czech, a druga, ta polska po prostu się kończy. Jestem też szczęśliwym posiadaczem Opola, autorstwa GregaHf, można by połączyć z Nysą i przejazd pociągiem do Czech byłby całkowity po stronie polskiej. Wszystko można, ale to odległa przyszłość.
Czy do projektu będą od razu zadania, czy później??
Kiedy można liczyć na jakąś aktualizację strony (tabor dedykowany, info o postępach)??
P.S. Chyba na stronie trasy jest mały błąd - w dziale trasy jest napisane, że trasa liczy 85 km, a wg Railmap'a odcinek Nysa - Kędzierzyn-Koźle ma długość 75 km.
Moze wyjdą jakieś dwa zadanka (lub więcej) np jedno z su42 bodajże 502 no i coś na szynobus. Na razie mam gorący okres w życiu i robota zwolniła. Ale spokojnie, już pomału będę finiszować. Co do kilometrów to faktycznie błąd, a co do info o postępach to nie warto zmuszać Nemesisa do aktualizacji na stronie skoro jest podany link do tego tematu tu na forum.
Kędzierzyn będzie z drutem. Trwają prace nad ustawianiem na nowo sieci. Jest też zrobiona przeze mnie alternatywna tekstura terenu. Wkrótce screeny. Na razie troszkę zwolniłem z przyczyn niezależnych.
Obszerna aktualizacja serwisu trasy, pierwsze pliki w dziale download, opis trasy, kilka słów ode mnie i kilka screenów. Publikacja trasy już niebawem, trwają ostatnie szlify...
Brawo brawo!
Jakość trasy zaprezentowanej na screenach powala na kolana. Coś dla maniaków trakcji spalinowej. I naprawdę wygląda to mega apetycznie :-D
Brawo brawo!
Jakość trasy zaprezentowanej na screenach powala na kolana. Coś dla maniaków trakcji spalinowej. I naprawdę wygląda to mega apetycznie :-D
Nie ma raczej na to żadnych szans.
Trasa ma poprawiane dość poważne - zgłaszane przez testerów - błędy. Otoczenie jest na plus, ale jednak pewne drobiazgi uniemożliwiają ... "jazdę z sukcesem".
Tak jak wyżej psob napisał, poprawiane są błędy. Nie chcę być gołosłownym i nic nie obiecuje. Kiedy trasa zostanie już opublikowana na pewno napiszę o tym tutaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum