FAQ  Szukaj  Statystyki  Album  Chat
 Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zadanka do 202 (80)
Autor Wiadomość
Tomek-MK
Wylogowany

Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 14-03-2006, 02:17   

Ja w tej chwili mam zdechłego athlona 1600, który chodzi na 1050, GF2, 512 RAM i jeśli chodzi o zadnia Mistrala to tylko jedno mi padło przy wjeździe do Biłogardu. Ustawienia mam 1024x768, widoczność na tej trasie ustawiam na ok. 1000m, reszta na maxa(no nie licząc cieni :) ). Także musisz nad tym popracować ;)

psob
Wylogowany

Wysłany: 14-03-2006, 09:07   

Koland napisał/a:
A tak poważnie to przecież bardzo łatwo można zrobić sobie własne pliki CON o takich samych nazwach jakie są w zadaniu i je podmienić, ewentualnie wyedytować Wordpadem

Jeden, dwa - tak, przy porównywalnych danych kinematycznych wybieranego taboru - tak. Ale..... właśnie, nie zawsze to wychodzi i często trzeba się "ratować" ponownym wczytaniem zadania i zapisaniem go w edytorze - a to chyba nie każdy użytkownik potrafi. Dlatego większości odradzam tą metodę.
Koland napisał/a:
WagonData ( Uacs_v1_lad "PKP_408S" )

Znak cudzysłowia w tym przypadku nie jest potrzebny - ciągi znakowe składające się na nazwy nie posiadają przerwy (dlatego unikam "pustych" miejsc w nazwach)
Jarek napisał/a:
ale czyż nie tak dawno "sądzony byłem od czci i wiary" za brak przygotowania kolejnej edycji?

Pisz coraz częściej ogólnikami to naprawdę zrozumiemy o co chodzi.... O ile dobrze pamiętam to byłeś "opieprzany" raczej za trasę, a nie za zadania do niej.
Jarek napisał/a:
Mnie się nie pomieszało i Stormerowi też raczej nie

Co poniektórzy stają się coraz bardziej wygodni.
Już oczekuję z niecierpliwością na owoce Waszej pracy.
DeMoN napisał/a:
Mój komputer 2.4 GHz 1GB RAM GF4 4400 128MB nie radzi sobie z przetrawieniem traski... Więc kolejna trasa na półeczkę

Nawet jeśli to Celeron, to nie jest najgorzej.
A może trzeba zrobić konserwację sprzętu..... a może była jakaś nowa instalacja, która wprowadziła zamieszanie w wykorzystaniu RAM-u....
Jak wiesz, bedziemy mieli sposobność ten temat omówić vis 'a vis - przygotuj jakieś zadanie w pliku apk.

Jarek
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2006, 14:09   

psob napisał/a:
Pisz coraz częściej ogólnikami to naprawdę zrozumiemy o co chodzi....

Tu nie trzeba specjalnej analizy tekstu aby skojarzyć niedawną polemikę w temacie "nominacji" gdzie ogólnie produkt jest ceniony za walory dodatkowe a nie podstawowe. Równie dobrze mógłbym przekazać produkt np. z samymi torami i też pewnie by zyskał jakiś sukces. Dobrze to wiemy daleko pamięcią nie trzeba sięgać.

psob napisał/a:
O ile dobrze pamiętam to byłeś "opieprzany"

Jasne już się wystraszyłem. Jestem na to za stary.

psob napisał/a:
Jarek napisał/a:
Mnie się nie pomieszało i Stormerowi też raczej nie

Co poniektórzy stają się coraz bardziej wygodni.

Powyżej pisałeś o ogólnikach heh teraz ja potrzebuję deszyfranta

psob napisał/a:
Już oczekuję z niecierpliwością na owoce Waszej pracy.

Jesteś na bieżąco to wiesz że leży głęboko gdzieś. Narazie nie mam czasu z powodów osobistych i z racji obowiązków jakie mi przypadło spełniać w tym roku. Moje obecne hobby to praca.

Keram

Wysłany: 14-03-2006, 23:21   

Paablo napisał/a:
A ja wywaliłem plik dw.exe i w komunikacie o błędzie nie ma klawisza "Don't send" :)

Fajnie.Czyli jest tylko Send i co Ci odpisują? :) Masz kontakt z nimi??

Paablo

Wysłany: 14-03-2006, 23:39   

Keram napisał/a:
Fajnie.Czyli jest tylko Send i co Ci odpisują? Masz kontakt z nimi??

hehe, źle napisałem :) Jest tylko jeden klawisz "zamknij"

psob
Wylogowany

Wysłany: 16-03-2006, 09:37   

W ostatnim okresie użytkownicy "pracujący" nad przedmiotową trasą pod kątem zadań , zgłaszają problemy z prawidłową realzacją ruchu kolejowego (traffic) w punktach krzyżowania (stacje).
"Podejrzanym" i - chyba słusznie - "winowajcą" jest sygnalizacja - a ściślej jej skrypty.
Podejrzewam, że przyczyną mogą być doinstalowane (i umieszczone w trasie) zwrotniki, wskaźniki "Wz" i wykolejnice. Próbuję to - narazie sobie - uzasadnić tym, że zasada działania skryptów czeskich (stąd jest pochodzenie obiektów) jest całkowicie odmienna od skryptów przygotowanych przez p. Kysiaka. Podczas jakiś czas temu przeprowadzanych testów stwierdziłem, że obie sygnalizacje mogą ze sobą współpracować jedynie niewspólnie - tzn. oba systemy nie mogą wystąpić na jednej stacji lub w jej bezpośrednim obrębie, wykluczone jest stosowanie blokady samoczynnej na szlaku między stacjami o dwóch różnych systemach. I nie ma tu znaczenia, czy mówimy tu o semaforze czy o zwrotniku - z punktu widzenia msts-a jest to "punkt sygnalizacji" (czyli ten leżący, czerwony ostrosłup).

Ze względów "bezpieczeństwa" np. sygnalizację dla polskich stacji granicznych z CD i ZSR tworzę na bazie skryptów czeskich.

Podsumowując:
Jedyny sposób naprawy tego "przypadku" widzę w ... kontynuowaniu - i przyspieszeniu - prac nad sygnalizacją w wersji 3.0 (o Boże....)
Chociażby po to, by zlikwidować te "durną sytuację sygnałową" dla semafora wjazdowego kształtowego sprzężonego z To świetlną, widoczną np. na poniższym obrazku...... ;)

FTD
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2006, 10:01   

Problem jest dość skomplikowany. W wersji 0.9b tego typu zjawisko jak nie wpuszczanie traficu nie występowało, w wersji 1.0 jedyną zmianą było dodanie wykolejnic Wk oraz wskaźników Wz. Dodanie tych elementów na trasie łączy się z dodaniem pewnego zapisu w skryptach sygnalizacji sigcfg.dat i sigscr.dat. Kluczowym plikiem jest sigscr.dat, który powiedzmy steruje tym wszystkim. Skrypt p. Kysiaka jest oparty na algorytmie - if (czyli) jeżeli coś to coś, else (w przeciwnym wypadku) to wtedy coś lub coś.

Po dochodzących sygnałach przejrzałem wczoraj plik sigscr.dat w którym zapis od skryptu wskaźników zwrotnicowych Wz jest zgoła odmienny (pochodzi z pakietu sygnalizacji niemieckiej). Mamy tylko zapis if oraz zapis ścieżki "state" zdefiniowany cyfrą, który w pakiecie PL jest całkiem inny. Meritum sprawy: jak pogodzić oba systemy?
Będę eksperymentował z różnymi wpisami mam nadzieję, że się nic nie spier...

psob
Wylogowany

Wysłany: 16-03-2006, 10:15   

FTD napisał/a:
zapis od skryptu wskaźników zwrotnicowych Wz jest zgoła odmienny (pochodzi z pakietu sygnalizacji niemieckiej)

Aha... czyli jeszcze mi coś umknęło... ;)
Czyli trzy systemy w jednym - "tak to tylko w Erze...." ;)
Przyjrzyj się temu - bo ja i ta ktego nie zrozumiem ;)

arekmiz

Wysłany: 16-03-2006, 11:11   

Dobra Panowie...

Ale czy jest szansa, że będzie ta polska sygnalizacja dopracowana? Ze wszystkimi sygnałami kształtowymi, świetlnymi, wykolejnicami, latarniami zwrotnicowymi no i przede wszystkim z możliwością ''ptaszkowania'' najróżniejszych linków do poszczególnych prędkości na semaforach (jak to jest w czeskich trasach)? Bo ja juz się doczekać nie mogę..... :)

http://arekmiz.friko.pl

Strona o linii kolejowej 213 Reda - Hel:

http://linia213.friko.pl

helmutt
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2006, 11:30   

W roztoczu jest skopsana sygnalizacja.

Dojażdzając do jakiejkolwiek kształtówki - Track Monitor pokazuje ograniczenie do 40 nawet jeśli kształtówka pokazuje Sr2.

DeMoN

Wysłany: 16-03-2006, 11:43   

W Roztoczu nie tylko sygnalizacja jest skopana, ale i wskaźniki, a raczej ich brak. Ale to nie temat tej rozmowy.
Siedziałem dobrych kilka godzin, aż edytor mi się posypał, i nie mogłem zrobić prostej mijanki na linii 202.
Teraz pytanie do Mistrala, czy zrobił jakieś mijnaki w swoich zadankach i czy miał jakieś problemy? Ja niestety ani jednego zadanka nie mogłem przejść z powosu zawieszki...

Mistral

Wysłany: 16-03-2006, 12:38   

Niestety mijanek nie robiłem, bo występowały problemy z sygnalizacją. Musiałem zastosować inne tricki ;)

psob
Wylogowany

Wysłany: 16-03-2006, 12:45   

arekmiz napisał/a:
Ze wszystkimi sygnałami kształtowymi, świetlnymi, wykolejnicami, latarniami zwrotnicowymi no i przede wszystkim z możliwością ''ptaszkowania'' najróżniejszych linków

Przecież już o tym pisałem...... Zostały mi tylko kształtowe - a one (narazie) nie za bardzo mi wychodzą..... ;)
arekmiz napisał/a:
Bo ja juz się doczekać nie mogę.....

I jeszcze trochę poczekasz - pierwsze kształtowe wejdą na Chodzież - Kcynia.
Zresztą masz co robić i tak odrazu do tego sygnalizacja Ci nie potrzebna.... ;)
helmutt napisał/a:
W roztoczu jest skopsana sygnalizacja

Tak, wiem....
I to nie moja wina........
Proponuję ten wątek jednak kontynuować w stosownym temacie ;)

psob
Wylogowany

Wysłany: 10-04-2006, 13:25   

....

Gandalf Biały
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2006, 16:42   

psob napisał/a:
....

Jak wychodziłem z pracy piętro wyżej były zadania do trasy 202, czy mogę spytać o powód dla, którego zostały usunięte? Nie moja wina, że muszę godzinę tłuc się pociągiem, a następnie żeby tak przykra niespodzianka mnie spotkała. :566:
Nie, no, poważny człowiek, a przejmuje się jakimś budyniem. Cholera człowieka bierze jak gówniarze potrafią wszystko spartolić. Gamoń pewnie tak się rzuca, bo jak na jego znajomość MSTS od jego powstania to jeszcze nie trafił takiego zadanie jak twoje. Prawdopodobnie to spowodowało jego frustrację.:)

FatMat

Wysłany: 10-04-2006, 20:56   

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć skąd ściągnąć ten program KOSMOS, bo zainteresowały mnie jego opisywane tutaj możliwości...

Paablo

Wysłany: 10-04-2006, 21:02   

Oczywiście. Ja ten program ściagnęłem ze strony http://www.activitysimula...res/Kosmos..htm .

Mistral

Wysłany: 15-11-2006, 23:55   Proste zadanie pod MSTSBin

Proste fikcyjne zadanie ( niemniej jednak postanowiłem się z Wami podzielić drodzy koledzy :564: )

Dziś troszkę mi się nudziło i postanowiłem wypróbować MSTSBin na Linii 202 . Wykorzystałem tabor dostępny na http://www.ts-linia202.prv.pl/ aby nikt nie miał problemu z szukaniem...

W zadaniu prowadzimy Su45 i po dojechaniu na stację Świdwin oczekujemy aż wszyscy pasażerowie wysiądą oraz wybije godzina odjazdu. Tu otrzymamy instrukcję i wykonujemy polecenie i ruszamy w stronę Białogardu.

zadanie dostępne tu: (użyj opcji zapisz element docelowy na dysku ;-) )

http://www.tomaszow.mm.pl/~krzysior/202MSTSBin.apk

laczor

Wysłany: 13-12-2006, 18:00   

Czy ktos posiada cały tabor do tych misji? Bo bardzo chcialbym w nie zagrac ale nie mam toboru...

jaro10212
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 15:59   

czy ktoś posiada cały tabor do lini 202 bo nie moge skompletować.Jak ktoś by mógł mi przesłać bym był wdzięczny. jaro10212@wp.pl

Kielek99
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2008, 20:41   

Bardzo proszę o linki skąd mogę pobraćLxd2 -lok wąskotorowa i wagon Bxhpi oraz id-03 a ,id-22 lub podeślijci mio na meila darek.krak@wp.pl pozdrawiam

tkura
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2008, 21:14   

Lokomotywę Lxd2-325 i wagony Bxhpi znajdziesz na stronie www.zkd.kom.pl/ciekawostki-3.php, pozostałego taboru poszukaj na stornie www.trainsim.pl

Kielek99
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2008, 20:22   

Dzieki za wąskotorówkę ale mam problem zid-03_a i id-22/4L_IIIa nie mogę nigdzie znaleźć ,Chłodnię znalazłem ale jest już wycofana i niema pliku prosze o pomoc . ;-)

tkura
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2008, 21:50   

Link do wagonu id-03 http://www.trainsim.pl/Tr...=11&pd=13&id=03
Natomiast chłodnie 4L Psoba są faktycznie na razie (miejmy nadzieję) niedostępne. Ja póki co zastąpiłem je innymi wagonami. (Nie jest to to samo i niespecjalnie pasuje do treści zadania ale cóż... pozostaje cierpliwie czekać.)

Preki
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 13:18   

tkura napisał/a:
www.zkd.kom.pl/ciekawostki-3.php

Ahoj! HTTP 404!

Krzysiek.TS

Wysłany: 04-03-2008, 14:47   

wszystko działa, ahoj!

Preki
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 10:36   

A ja sobie zrobilem zadanie takie :]

Na mijance w Czarnowesach SP45-264 prowadzaca pociag Stargard-Bialogard ulegla powaznej awarii silnikow trakcyjnych. Naszym zadaniem jest wtedy sciagniecie zdefektowanego loka wraz ze skladem przy pomocy SM42-340 po czym nalezy wysadzic ludzi na peron i odstawic sklad na tory postojowe a jego lokomotywe w okolice szopy gdzie poczeka na wysylke do ZNTK Poznan.

Zadanie jest niemal 'sprawne' tylko ta stonka nie chce sie podlaczyc do SP45-265 (w consiscie uzylem tej lokomotywy w wersji nieczynnej), oraz zeby dalo sie zmienic semafor wjazdowy do Czarnowesow na S2 (zeby nie trzeba bylo uzywac klawisza TAB).

Michał25Szczeci

Wysłany: 29-11-2008, 11:58   

CZy Ktos posiada moze oficjalne zadania do tej trasy?chodzi mi o te zadania z strony lini 202

psob
Wylogowany

Wysłany: 29-11-2008, 13:13   

Nie ma czegoś takiego jak oficjalne czy .. nieoficjalne - poprostu albo są, albo ich nie ma.
Zadania te, o których piszesz, były autorstwa DeMoN-a.
Na dzień dzisiejszy nie wyraża On zgody na ich rozpowszechnianie w innych miejscach i innymi metodami.

Michał25Szczeci

Wysłany: 29-11-2008, 14:19   

Szkoda Dzieki za info

yogaresu

Wysłany: 31-01-2010, 18:00   

When i can download this amazing route, my friends?

jan-kol

Wysłany: 07-04-2010, 08:13   

Witajcie,
od niedawna posiadam gre MSTS, sciagnalem sobie kilka zadan od kolegi Mistrala, jednak okazuje sie, ze 1/3 taboru nie istnieje juz na necie. Napisalem do autora zadan, ale okazalo sie, ze padl mu jakis czas temu dysk i stracil caly tabor i nie mogl mi podeslac modeli. Zaproponowal abym napisal do Was.
Tak wiec mam pytanie, a zarazem prosbe, czy ktorys z Was posiada nastepujący tabor:
ST43-422
SP45-132
SP45-264
Lxd2-5
Bxhpi
Bdhx-503
Bdh-x-673
4L-IIIa

Jesli ktos z Was moglby i chcial mi pomoc to podeslijcie ten tabor pod adres: jan-kol@aster.pl

Bo bez tego niestety gra jest bez sensu i poza tym wiesza sie.

Dzieki

fruzio

Wysłany: 07-04-2010, 23:46   

"ktorys" i "prosba" no nie . Co to znaczy ? To jest polskie forum i piszemy tu po polsku !

brood.k

Wysłany: 08-04-2010, 14:03   

A może jan-kol pisze np. z Niemiec i nie ma polskich znaków?
A fakty są takie,że obecnie pozostaje sobie podmienić w tych zadaniach brakujący tabor na inny. Twórca części z tych modeli zdecydowanie zabronił wysyłania ich sobie mailem, dostępne są inne numery w ramach tych samych serii lokomotyw,więc wizualnie uszczerbku nie będzie. A co do drugiej częsci tych modeli, to są dostępne nowsze i lepsze. A Lxd2 i Bxhpi w tamtych wersjach, no to ja nawet przy skromności swojej jednak polecam swoje modele z bkd.trainsim.pl - bo mają o połowę mniej poly, a 2 x lepiej wyglądają.. czyli są summa sumarum 4 x lepsze xD

Odpowiedz do tematu