Już bardzo bardzo długo nie pojawiają się żadne nowości jeśli chodzi o bin, ciekawe czy twórcy utknęli w martwym punkcie czy to po prostu cisza przed burzą ;-)
jak wyzej poprostu nie ma microsoft programistów
a co do binmu poprostu nie ma nic ciekawego do dodania potem dorobia
Ja mam pytanie i prośbę. Czy ktoś może mnie w końcu objaśnić jak to jest z tą domniemaną wsteczną kompatybilnością? Bo wpierw słyszę że nie, potem Snajper pisze że ponoć tak.. Ktoś to gdzieś oficjalnie podał?
Sprawa chyba teraz nie jest taka jasna. Jeśli nowo powstałe studio posiada prawa do kontynuacji tego co zaczęli w stajni Microsoftu, być może, że kompatybilność wsteczna będzie (przynajmniej tak było mówione, przed zatrzymaniem prac). Jeśli jednak studio nie posiada praw do produktu, być może zaczną robić symulator od nowa, a wtedy to już w ogóle nie wiadomo czego się spodziewać. Póki co to wszystko domysły.
Oficjalnie to ZTCP podawali, że "być może" będzie.
Osobiście bym na to specjalnie nie liczył...
_________________ "Ja nienawidzę siebie kiedy tchórzę
Gdy wytłumaczeń dla łajdactw szukam swych
Kiedy uśmiecham się do tych, którym służę
Choć z całej duszy nienawidzę ich."
Czyli sumując, jeśli nie mamy źródłowych .gmax (na szczęście zachomikowałem projekt Sna25 "Open MSTS" ) to:
- albo płatny 3dCanvas, który ponoć ma import pików .dst,
- albo import plików .s do 3Dstudia i ponowne teksturowanie - przy tym rozbijanie na części już scalonego modelu.. Podejrzewam,że będzie to praca, przy której lepiej będzie zrobić nowy,lepszy model od zera. A osobna historia, że MSTS2 na pewno będzie oferował lepsze cienie i reakcje modelu na oświetlanie zewnętrznym światłem - ..no i w tym momencie nawet dobrze zrobiony model do MSTS-a, w MSTS2 może wyglądać jak... no.. tego..
No właśnie, tylko tak jak napisał Przemek nie wiadomo czy programiści z dawnego Aces Studio mają prawa do kontynuacji swojego projektu który był już przecież na bardzo zaawansowanym etapie. Tu link do filmiku prezentującego mnóstwo gotowych już modeli pod tą wersję symulatora: http://www.youtube.com/watch?v=ykwv_OJIlv8
Jeśli takiego prawa nie mają to po raz kolejny data premiery Msts2 to pieśń dalekiej przyszłości.
Przede wszystkim - to nie jest Flight Simulator, gdzie kompatybilność wsteczna jest w bardzo dużym stopniu, przynajmniej między wersjami 02-04-X.
Tutaj byłby juz duzo większy skok jakościowy, prawdopodobnie inny silnik, dałoby się przełozyć jedynie modele i być może układy torowe tras. Dochodziłaby tutaj kabina 3d, fizyka, etc...
Resztę dopowiedzcie sobie sami...
_________________ "Ja nienawidzę siebie kiedy tchórzę
Gdy wytłumaczeń dla łajdactw szukam swych
Kiedy uśmiecham się do tych, którym służę
Choć z całej duszy nienawidzę ich."
Ja chcę ładnego deszczu na takiej zasadzie jak był w ruskim Hard Truck 1 i 2 . Co jak nie włączysz wycieraczek to nic przez szybę nie widać .... A nie takie gówno jak w RS i czeskich Hard Trućkach ...
_________________ Американцы на 12! Арм ракет и полным ходом!
oglądając link Kalwiego odnoszę wrażenie ze całość obiektów oparta jest na środowisku CAD/CAM a to znacząco utrudni powstawanie nowych i dedykowanych, co do postaci to zabiega mi tutaj również autodeskiem, tyle, że MAX, z dodatkiem do modelowania ludzi - inna para kaloszy niż przy obiektach
- albo import plików .s do 3Dstudia i ponowne teksturowanie - przy tym rozbijanie na części już scalonego modelu.. Podejrzewam,że będzie to praca, przy której lepiej będzie zrobić nowy,lepszy model od zera. A osobna historia, że MSTS2 na pewno będzie oferował lepsze cienie i reakcje modelu na oświetlanie zewnętrznym światłem - ..no i w tym momencie nawet dobrze zrobiony model do MSTS-a, w MSTS2 może wyglądać jak... no.. tego..
Ja pliki s rozpracowałem na tyle, ze nogę bez problemu zrobić importer razem z teksturowaniem i wszystkim co tam jest ;]
I wydaje mi się, że nie tylko ja to zrobiłem, tylko z tego co wyczytałem na forum trainsim to umówili się, żeby nie udostępniać takiego importera bo boją się o złe wykorzystanie swoich modeli.
Konwerter tras też da się zrobić, tylko że to dużo trudniejsze zadanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum