Hm... dlaczego grafika przypomina mi bardziej Simsy niż prawidzwy symulator?
Moim zdaniem grafika nie jest "simsowata". Wystarczy porównać screenshot z gry z prawdziwym zdjęciem Class 166 na stacji w Reading - kolory są niemal identyczne, otoczenie bardzo podobne. Należy też zaznaczyć, że opcje graficzne nie były ustawione na maksymalne.
Na razie to trudno cokolwiek powiedzieć. Same obrazki mówią niewiele, a napewno nie wszystko. Nawet gdyby były niewiadomo co na nich. A różnicy aż tak wielkiej w porównaniu z msts to nie ma Tylko trzeba pamiętać jaka jest różnica miedzy podstawowym msts-em, a tym co w nim zrobili fani. Jeśli tutaj tez tak się da, to będziemy mieli jakość filmową A może jednak twórcy już sami wydusili z tego wszystko. Zobaczymy co to będzie jak już będzie
Grasnov [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2007, 12:33
Ja tylko sie modle o możliwość importu ze np. tras ze starego do nowego. Jeśli takiej opcji nie będzie to nic tylko sobie palnąć gnatem w czaszkę ...
Obrazki ladne tylko zeby to nie byl nowy trainz.....Wymagania sprzetowe pewnie beda gigantyczne!
Nie są aż takie wysokie
Wymagania sprzętowe:
System operacyjny: Windows XP / Windows Vista
Procesor: Intel P4 2.0 GHz lub AMD Athlon XP 2400+
Pamięć RAM: Windows XP SP2 (512MB), Windows Vista (512MB)
Karta graficzna: 128 MB z obsługą Vertex i Pixel Shader (VS/PS)
Napęd: DVD-ROM
Są to wymagania, które podano na stronach internetowych Games for Windows. Kuju podaje, że gra powinna płynnie działa na kartach graficznych z serii nVidia 7*** lub wyższej, jednakże końcowe wymagania sprzętowe będą znane wtedy, gdy gra będzie już gotowa.
Może ktoś wie czy będzie polska okładka??Screeny przepiękne:)
Okładki polskiej niestety nie będzie. Będą tylko 2 wersje okładek: brytyjska i niemiecka. Wykonano niemiecką okładkę, ponieważ w grze pojawi się jedna trasa niemiecka, natomiast na półkach w polskich sklepach zobaczymy brytyjską wersję pudełek z grą.
W ostatnim czasie Kuju nie daje nam zapomnieć ani na chwilę o swoim produkcie - dzisiaj opublikowano 2 screenshoty z amerykańskiej trasy. Dzięki umowie podpisanej z firmą Union Pacific, tabor tej firmy znajdzie się na wirtualnych liniach w USA.
A tak na poważnie screeny super. Woda na drugim zachęca do kapieli. Szkoda tylko, że symulator nie będzie dawał możliwości przerzucenia dorobku MSTSa... Mimo całego efektu ja chyba nie zrezygnuję z BP czy innych luksusów MSTS...
Na zimowym zdjęciu nr2 widać mostek a na nim rozmazaną nieostrą teksture cegieł. To będzie taki lepszy trainz...Bleeeeeeeeeeeeee A co do roznych wersji, to i europejska i amerykańską będzie można ściągnąć z neta zupełnie za darmo i to kilka dni przed premierą.
Tak, jeśli tacy jak Ty zaczną te dodatki robić, bo starzy wyjadacze zostaną przy MSTSie gdzie tych dodatków już jest tysiące i nie trzeba niczego robić od nowa...
No to wielka szkoda, czyli dostaniemy znowu obcięty produkt, a zapłacimy tyle samo.
Trudno powiedzieć dlaczego tak będzie, bo jeszcze nikt z Kuju nie wypowiedział się w tej sprawie. Może nie zdążyli na czas z amerykańską trasą i taborem, albo chcą zapobiec kupowaniu przez mieszkańców Ameryki Północnej gry w Europie, która pojawi się u nas wcześniej. Nie wiadomo też, czy ten tabor i trasa zostaną udostępnione do ściągnięcia dla posiadaczy oryginalnej, europejskiej wersji gry.
StormerDSR napisał/a:
Na zimowym zdjęciu nr2 widać mostek a na nim rozmazaną nieostrą teksture cegieł. To będzie taki lepszy trainz...Bleeeeeeeeeeeeee
Nie oceniajmy symulatora na podstawie kilku zdjęć w niskiej rozdzielczości i zapewne z ustawionymi średnimi detalami. To tak, jakby MSTS oceniać na podstawie grafiki Powyżej jest kilka fajnych obrazków, na których widać naprawdę dobrze wyglądającą grafikę a znając fanów można przypuszczać, że znacznie jeszcze ją ulepszą (tak jak w przypadku MSTS i Trainz). Poza tym drugie wydanie będzie obsługiwać DirectX10, więc gra będzie jeszcze lepiej wyglądała
StormerDSR napisał/a:
Tak, jeśli tacy jak Ty zaczną te dodatki robić, bo starzy wyjadacze zostaną przy MSTSie gdzie tych dodatków już jest tysiące i nie trzeba niczego robić od nowa...
A ja sądzę, że znajdą się osoby, które podejmą się tego zadania
Ja tam wodotrysków graficznych nie szukam... Mam nadzieje, że fizyka jazdy będzie ow iele lepsza od MSTSowej. Ale widze już te same błędy przy parowozach. Przyjżyjcie się temu wjeżdżającemu na obrotnicę, co tam jest nie tak?
kubaczkowski [Usunięty]
Wysłany: 13-09-2007, 14:56
Parowóz jedzie w powietrzu Też to zauważyłem. Generalnie jak się ogląda te filmiki, to nie widać żadnych przełomowych zmian w stosunku do MSTS i Trainz. Zawsze brakowało mi realistycznego stuku kół (na każdym łączeniu szyn, zwrotnicach, itp), tutaj też tego nie ma. Jest to może szczegół, ale cieszy. Zresztą większość dźwięków, jakie można usłyszeć tych w filmikach reklamujących symulator, moim zdaniem nie powala.
Zawsze brakowało mi realistycznego stuku kół (na każdym łączeniu szyn, zwrotnicach, itp), tutaj też tego nie ma. Jest to może szczegół, ale cieszy.
Zaskoczyłeś mnie i sprawdziłem to - na najnowszym opublikowanym filmie słychać wyraźnie stukot kół, zwłaszcza w pierwszej połowie. Chyba, że źle Cię zrozumiałem...
Teraz czekamy na film z Edytora świata i narzędzi dołączonych do gry, który ma się wkrótce ukazać oraz na kolejne screenshoty.
kubaczkowskiemu chodzi pewnie o stukot dokładnie w momencie najechania zestawu kołowego na łączenie szyn, nie tak jak jest to w MSTSie - odgrywanie dźwięku niezależnie od tego czy koła są na łaczeniach szyn, czy też nie.
_________________ czy umarła wszelka nadzieja?
czy tak już zostanie?
Mam nadzieje, że fizyka jazdy będzie ow iele lepsza od MSTSowej.
Jak poinformował pracownik Kuju, fizykę w symulatorze będzie można zmieniać , ale ustawianie odpowiednich parametrów fizyki dla pociągu i jej interakcja z innymi częściami symulacji będzie wymagało wysokiej wiedzy technicznej, zarówno o pociągach, jak i o symulatorze. Zwykli użytkownicy raczej nie będą potrafili poprawić zachowania fizyki, ale będzie udostępniona taka możliwość.
Krzysiek.TS napisał/a:
kubaczkowskiemu chodzi pewnie o stukot dokładnie w momencie najechania zestawu kołowego na łączenie szyn, nie tak jak jest to w MSTSie - odgrywanie dźwięku niezależnie od tego czy koła są na łaczeniach szyn, czy też nie.
Jeśli tak to zwracam honor Ale skąd wiadomo, że nie będzie stukotu kół w odpowiednim momencie? Na materiałach wideo trudno to zaobserwować, bo są w nienajlepszej jakości i kiedy lokomotywa wjeżdża na obrotnicę, to prawidłowo nie słychać stukotu, natomiast kiedy z niej zjeżdża, wydaje mi się, że słychać go wtedy, kiedy powinno.
na razie zapowiada się całkiem ciekawie. Wszytkie komentarze to tylko domysły a jak będzie na prawdę to zobaczymy dopiero po premierze, która już w krótce (?)
Mam nadzieję, że nie zawiodę się tak bardzo
joke
_________________ czy umarła wszelka nadzieja?
czy tak już zostanie?
Rail Simulator będzie posiadał jeszcze jedną, bardzo fajną funkcję. Chodzi mianowicie o DEM. Co to jest DEM? Z Wikipedii:
"NMT (Numeryczny Model Terenu) (ang. DTM - digital terrain model lub DEM - digital elevation model) to trójwymiarowy model zbudowany na podstawie zbioru danych przestrzennych przy wykorzystaniu algorytmów aproksymujących. Ręcznie numeryczny model terenu można uzyskać poprzez digitalizację warstwic na podkładzie dowolnej mapy topograficznej.
NMT najczęściej oznacza trójwymiarowy model rzeźby terenu."
A teraz po polsku:
W folderze z grą znajdzie się specjalny katalog przeznaczony do umieszczania w nim plików z danymi DEM. Rail Simulator będzie potrafił odczytywać pliki o rozszerzeniu .hgt, które można ściągnąć z serwera NASA SRTM (ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov/srtm/version2/SRTM3 - pliki uporządkowane są według współrzędnych geograficznych). Jeśli ktoś będzie chciał stworzyć trasę, wystarczy że ściągnie, wypakuje i przeniesie plik .hgt do odpowiedniego folderu. W dokumentacji dołączonej do gry będzie wyjaśnione jak następnie wykorzystać te dane w Rail Simulatorze. Jak widać, dostępny jest prawie cały świat "do ściągnięcia". Po otwarciu takiego pliku odpowiednim programem, np. Global Mapperem, wygląda to tak (oczywiście można przybliżyć widok):
Dokładnie, chodziło mi o stukot w momencie najechania przez oś na przerwę między szynami Tak teraz się zastanawiam nad screenami z parowozami; wydaje mi się, że dym z komina wygląda trochę nienaturalnie - gdy lokomotywa stoi, lub jedzie powoli - jakoś dziwnie nisko nad kominem się rozszerza, przypomina to trochę mgiełkę. Może przesadzam trochę Mam pytanie do Slave'a 99, czemu uważasz, że te screeny były robione na średnich detalach? Przecież producentowi chyba zależy na jak najlepszym zaprezentowaniu gry, więc chce pokazać grafikę od jak najlepszej strony.
A mi chodziło o pracę cilindrów... O ile mi wiadomo, jak parowóz jedzie "na luzie" to nie słychać pracy cilindrów... W MSTS był ten błąd i tu też on jest...
Dlaczego MSTS jest tak popularny? Bo jest prosty w edycji...
I wydaje mi się, że nowy symulator nie będzie bardziej realistyczny w dziedzinie prowadzenia pociągu (wtajemniczeni wiedzą o co mi chodzi).
Według mnie zdecydowana wyższość Rail Simulatora nad MSTS-em może tkwić właśnie w łatwości i prostocie obsługi wszelkich edytorów do tej gry. Tworzenie trasy do MSTS-a do najprostszych zadań nie należy. Wiele osób posiadających zapał i chęć tworzenia odpuszcza sobie właśnie ze względu na nieprzystępność i trudność obsługi edytorów w MSTS. Zresztą odzwierciedleniem tego jest znikoma ilość polskich tras z których tak naprawdę według mnie jedynie Linia 202 jest warta uwagi. A przecież MSTS gości już na naszych dyskach tyle lat. Rail Simulator może to zmienić dając możliwość wykazywania się swoją kreatywnością znacznie większej grupie miłośników co na pewno w znaczny sposób ożywi świat wirtualnych kolei.
Być może jest trochę winy po stronie graczy ale zdania o edytorach w MSTS nie zmienię. Są one zdecydowanie nieprzystępne. Bez instrukcji jak z nich korzystać ani rusz a nawet z nią to mozolna i ciężka robota. Według mnie Trainz choć nie porównywalny pod względem klimatu to jednak pod względem tworzenia własnych tras daje zdecydowanie większe możliwości do działania znacznie większej grupie użytkowników. Wszystko jest proste i intuicyjne, takie jak powinno być a obsługiwać go można całkiem sprawnie już po kilku godzinach zabawy. Ale niestety fajny edytor to nie wszystko. Dla mnie Rail to także nadzieja że wreszcie gracze posiadajcy dobry sprzęt wykorzystają jego możliwości. MSTS jest już pod tym względem na tyle stary że choćby nie wiem jak silny komp to i tak fajniejszy i szybszy już nie będzie.
czemu uważasz, że te screeny były robione na średnich detalach? Przecież producentowi chyba zależy na jak najlepszym zaprezentowaniu gry, więc chce pokazać grafikę od jak najlepszej strony.
Ponieważ nie były one pomniejszane ani przeze mnie, ani przez nikogo innego. Zostały zrobione w grze na ustawionej takiej rozdzielczości, jaką widać przy poszczególnych obrazkach. Na jakimś forum, które przeglądałem, kilka osób zauważyło, że pomimo tego, iż kilka screenshotów przedstawia to samo, różnią się one jakością (ktoś nawet wspominał o antyaliasingu itp.). Osoba z ekipy pracującej nad grą również przyznała, że nie pracują oni wszyscy na super wypasionych komputerach, ale przeważnie na takich z kartami graficznymi z serii GeForce 7xxx i na nich także robią screenshoty. Poza tym (znając społeczność MSTS i Trainz), fani "wycisną" z gry o wiele więcej. Dlatego o grafikę martwiłbym się w najmniejszym stopniu, jeśli chodzi o cały symulator.
Kalwi napisał/a:
Według mnie zdecydowana wyższość Rail Simulatora nad MSTS-em może tkwić właśnie w łatwości i prostocie obsługi wszelkich edytorów do tej gry.
Racja, jak do tej pory główną zaletą Rail Simulatora, o której nieustannie wspomina Kuju, ma być prostota tworzenia własnych tras, taboru i misji. Dołączone do gry narzędzia zostały zaprojektowane z myślą o prostocie ich używania i zachęcenia fanów do tworzenia własnej zawartości gry a także publikowaniu jej i wykorzystywaniu przez inne osoby. Dlatego następny opublikowany "film" będzie przedstawiał właśnie edytor
Tak i będzie podobnie jak w Trainz, który też ma swoich fanów i bajecznie prosty edytor. Tak jak w przypadku Trainz powstanie kilka polskich tras fikcyjnych 5-10km zrobionych przez dzieciaków na amerykańskich i niemieckich obiektach...Aby zrobić dobrą trasę trzeba mieć przede wszystkim chęci, upór czas i wiedzę techniczną A jak ktoś to ma, to żaden edytor mu nie jest straszny.
Tak i będzie podobnie jak w Trainz, który też ma swoich fanów i bajecznie prosty edytor. Tak jak w przypadku Trainz powstanie kilka polskich tras fikcyjnych 5-10km zrobionych przez dzieciaków na amerykańskich i niemieckich obiektach...
No cóż, na to już chyba wpływu nie mamy (albo mamy w bardzo małym stopniu).
To ja jeszcze w ramach wyjaśnienia wspomnę, że lokomotywa manewrowa, której szkic znajduje się w jednym z moich postów powyżej (zamieszczam jeszcze raz w ramach przypomnienia) jest obecnie modelowana i dostępna będzie w kilku malowaniach. Niestety nie znajdzie się w "pudełkowej" wersji symulatora, ale będzie można ją wkrótce ściągnąć z internetu. Jak tylko pojawią się jakieś nowe obrazki, natychmiast zamieszczę je w tym temacie.
Z góry przepraszam za post pod postem, ale chciałem, żeby zainteresowanym osobom wyświetliło się na forum, że jest coś nowego w tym temacie. Tak jak obiecałem, zamieszczam najnowszego screenshota z tą lokomotywą (wykonany dzisiaj ). Od razu zaznaczam, że jest ona w fazie produkcji, więc nie są to jeszcze finalne wersje tekstur, brakuje numeracji lokomotywy, nie jest jeszcze wystarczająco przybrudzona oraz kabina nie jest jeszcze gotowa. Mimo to podoba mi się już taka, jaka jest
Obiecany film i kolejna porcja screenshotów na początku przyszłego tygodnia
..Aby zrobić dobrą trasę trzeba mieć przede wszystkim chęci, upór czas i wiedzę techniczną
Dokładnie, do pracy z nieprzystępnym edytorem potrzebna jest cierpliwość i duuuuużo wolnego czasu i efekt jest taki że po 6 latach mamy jedną fajną trasę..... A Trainz przegrywa z MSTS-em bo nie ma tego klimatu i jest jakby trochę inną grą, może dlatego przyciąga więcej dzieciaków, ale jeśli chodzi o użytkowanie samego edytora to daje on podobne możliwości będąc przy tym o wiele łatwiejszym w obsłudze. Receptą na sukces jest stworzenie realistycznego symulatora w połączeniu z w miarę prostym edytorem. Naprawdę liczę na to że Rail będzie właśnie takim połączeniem bo świat symulatorów kolejowych też musi iść do przodu, porównując to do innych serii gier to kto gra teraz np w Civilization I, była świetna i przełomowa ale technika idzie do przodu, kolejne edycje były raz gorsze raz lepsze ale powodowały że seria się rozwijała i dzięki temu mamy naprawdę świetną Civilization IV, tylko nieustanny postęp może doprowadzić do tego iż kiedyś wreszcie doczekamy się w prawie idealnego symulatora i naprawdę mam nadzieję że Rail Simulator będzie mniejszym lub większym krokiem ku temu. A skazywanie go z miejsca na niepowodzenie na pewno dobrej chwały mu nie robi i do rozwoju symulatorów się nie przyczynia.
Tak i będzie podobnie jak w Trainz, który też ma swoich fanów i bajecznie prosty edytor. Tak jak w przypadku Trainz powstanie kilka polskich tras fikcyjnych 5-10km zrobionych przez dzieciaków na amerykańskich i niemieckich obiektach...
Nie nie i jeszcze raz nie !!! Do Trainz powstaje coraz więcej polskich realnych tras i jest tam wyciągane wszystko co sie tylko da. Jeszcze troche a będzie w Trainz całe woj. Pomorskie. I nie jest tak ze powstają trasy krótkie na zagranicznych modelach tylko powstają polskie dodatki na fototeksturach i można robić takie mapy że cieżko jest porównac co jest zdjeciem a co screenem z gry.
i można robić takie mapy że cieżko jest porównac co jest zdjeciem a co screenem z gry.
Do póki się nie podjedzie zbyt blisko kamerą, bo wtedy wychodzą textury rozmazane i nieostre napisy itd. itp. Rozmawiasz z gościem, który na swoim kompie miał już pierwszego trainza oraz 2004 i 2006. Widziałem to wszystko. Jeszcze zapomnialeś napisać, że przy takiej samej ilość obiektów użytych w jak to nazwywasz "mapie" w TRS i MSTS, wydajność w MSTS jest dużo wyższa, a to ma również kluczowe znaczenie.
Reasumując, TRS ma mało wydajny, niedopracowany graficznie silnik graficzny, który w dodatku był dostępny jako darmowy, a wiadomo, że za każdy dobry silnik graficzny trzeba zapłacić duże pieniądze. Pomimo tego, ze TRS jest młodszym produktem i ciągle rozwijanym, to tak jakby cały czas stał w miejscu, bo w zasadzie między trainzem z 2001 roku a tym z 2006 nie ma w silniku graficznym żadnej różnicy (wciąż ten sam darmowy silnik). Ty tego jednak nie zrozumiesz (i wcale nie musisz ), bo jesteś jeszcze za młody i cokolwiek jest cię w stanie zadowolić, nie zwracasz w ogóle uwagi na techniczne aspekty, ale to przyjdzie z czasem (oby)
PS. Ale to jest chyba temat o Rail Simulator, więc Slave99, zapodawaj kolejne screeny, a już za 3 tygodnie opowiem szerzej o swoich wrażeniach z tej gierki (znaczy symulatora)
Ale jeśli chodzi o te rozmazanie to w Msts ono u mnie też występowało dopóki nie włączyłem Antyaliasingu i Filtrowania Anizotropowego, różnica jest kolosalna, bez tych opcji gra wygląda tragicznie a po włączeniu już jako tako, może w Trainz też można by tak spróbować, może by coś pomogło. A co do wydajności to rzeczywiście Trainz po tym względem jest beznadziejny ale Train Simulator nie jest o wiele lepszy. Gdy w którejś z tras German Railroads w jakimś zadaniu na stacji umieszczę 4-5 składy to wydajność spada do 13-15 Fps co zaczyna przeszkadzać zwłaszcza gdy grając w inne gry akcji płynność animacji rzadko spada poniżej 30 Fps. Dlatego uważam iż silnikowi Train Simulatora też dużo brakuje do doskonałości. Być może Rail to zmieni.
Masz racje, jak sie zbyt blisko podjedzie to widać już zę grafika nie jest taka piękna. Wiem bo sam jestem jeszcze korzystającym w TRS2004. Kiedyś Trainz 1.4 (SP4) miałem...TRS 2004 pracuje na silniku Jet 1.1 o ile sie nie myle i jest on darmowy. 2006 na nieco podrasowanym darmowym Jet 2.0 i dlatego większość została przy 2004 bo mimo zapowiadanej rewolucji w możliwościach 2006 okazał się Swoistym SP5 do 2004...Wadą silnika w TRS jest to że jak dasz troche więcej detali (Trawki, domki drzewa...) to zaczyna mulić. Jednym słowem mówiąc silnik do TRS jest do bani i mam nadzieje ze Rail Simulator będzie miał porządny silnik pozwalający na naprawdę wiele. Sam miałem do niedawna kompa z 800 MHz prockiem, 64 MB kartą graficzną i 640 MB RAMem i wiem co to znaczy katorga na wielkich mapach (Pokaz slajdó albo totalna zwiecha kompa) Teraz mam lepszy komp i mimo najlepszych chęci modelarzy i skrypciarzy nie da sie za dużo z TRS wyciągnac....Sam mam zamiar przejść na Rail i licze że ten symulator zrobi zapowiadany milowy krok dalej i znokautuje konkurentów jakim jest MSTS czy TRS i że znajdą się tam po jakimś czasie polskie dodatki....Bo do MSTS czy TRS nie było od razu polskich dodatków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum